Suosittelen potilailleni suihkemuotoisia valmisteita

img

Kirurgi Taija Somppi on hyvin huolissaan suomalaisten ravitsemuksesta ja erityisesti D-vitamiinitasoista. Ne ovat hänen mukaansa erittäin alhaiset. Aina ei edes purkista otettu D-vitamiini auta, koska monet valmisteet imeytyvät heikonlaisesti.

Yleis- ja verisuonikirurgi Taija Somppi toteaa, että markkinoilla on pilvin pimein erilaisia vitamiini- ja hivenainevalmisteita, mutta niiden imeytyvyys ei aina ole niin hyvä kuin toivotaan.

– On myös erilaisia ihmisiä, joilla imeytyvyys on vielä tavallista huonompi, joten tilanne ei aina riipu edes tuotteesta. Suoliston kunto vaikuttaa hyvin paljon siihen, kuinka erilaiset mineraalit, vitamiinit ja ravintoaineet imeytyvät, ja sen takia on todella hienoa, että markkinoille on tullut hyvin imeytyviä tuotteita.

Lääkäri Taija Somppi suosittaa hyvin imeytyviä Nordic Health suihkemuotoisia D-vitamiinia, B12 ja magnesiumihosuihkeita. Suihkeet sopivat myös ihmisille, joilla on ongelmia suolistossa. Olisi todella tärkeää, että juuri heiltä saataisiin D ja B12-vitamiinitasot kohdalleen, sillä juuri näistä on aika monilla melkoinen puute. Tämä koskee erityisesti D-vitamiinia, mutta myös B12-vitamiinia, sillä molempien imeytyvyys on hiukan haasteellisempaa kuin muiden vitamiinien.

– Puutoksia tahtoo olla monissa muissakin asioissa, jolloin mukaan tulee väkisinkin kapseleita ja kuoriloita, joten on äärettömän hienoa, että on olemassa tuotteita, jotka imeytyvät suun kautta niin, ettei kaikkea tarvitse niellä. Suihkeiden käyttömukavuus on myös merkittävä tekijä.

Kirurgi Somppi on hyvin huolissaan suomalaisten D-vitamiinitasoista. Hänen mukaansa viranomaisten antamat viitearvot eivät kuvasta lainkaan sitä, mikä olisi ihanne.

"Kun ihmiset käyvät mittauttamassa D-vitamiinitasonsa terveyskeskuksissa tai työterveyshuolloissa, usein väitetään arvoa 50 jo hyväksi, kun alaraja on 25 nanomoolia litraa kohti. Se on kuitenkin kaikkea muuta kuin hyvä, vaan pikemminkin 50 on vielä oikein huono. Lukemien pitäisi olla vähintään 115, mieluiten 120-130 tai vielä senkin yli."

On sitten kokonaan eri juttu, kuinka paljon D-vitamiinivalmisteita pitäisi nauttia, jotta reilusti yli sadan lukemiin päästäisiin.

– Se on aina hyvin yksilökohtainen juttu, kirurgi Somppi myöntää.

– Olen tavannut potilaita, jotka ovat käyttäneet apteekin vahvoiksi luultuja tablettimuotoisia tuotteita vuosikaudet, mutta kun on katsottu verestä D-vitamiinitasot, ne ovat olleet ihan surkeat. Suihkeilla tasot on kuitenkin poikkeuksetta saatu nousemaan.

Yksityinen lääkärikeskus Tampereen ydinkeskustassa

Taija Somppi pyörittää Tampereella yhdessä miehensä Jani Sompin kanssa yksityistä, Amplia-nimistä lääkärikeskusta ja fysikaalista hoitolaitosta (www.amplia.fi). Jani Somppi on koulutukseltaan liikuntafysiologi ja osteopaatti.

– Olemme keskittyneet hoitamisen suhteen kokonaisvaltaiseen holistiseen näkemykseen eli puhutaan varmaan niin sanotusta funktionaalisesta lääketieteestä, Jani Somppi kertoo.

– Meillä on uudehko laboratorio, jossa otetaan laaja-alaisesti verikokeita. Laboratorion yhteydessä on myös polikliininen huone, jossa vaimoni tekee kirurgisia toimenpiteitä.

– Meillä käy todella paljon kilpirauhasasiakkaita, samoin lisämunuaisuupumuksesta kärsiviä ja totta kai toimenkuvaamme kuuluvat myös spesifiset verikokeet ja niihin liittyen stressihormonitasot, kortisolit, homokysteiinimittaukset ja tietenkin myös A- ja D-vitamiinien mittaukset. Kahden viimeksi mainitun vitamiinin tasot ovat lähes kaikilla suomalaisilla joko alhaiset tai hälyttävän alhaiset. Seleenitasoissakaan ei ole kehumista, sillä ne ovat edelleen monilla hyvin matalat.

Tilaa uutiskirje
×