Kätilön vinkit äidin ja vauvan hyvään terveyteen

img

Apua lapsiperheille haastavissakin tilanteissa

Tamperelainen Silja Seppänen on ammatiltaan kätilö, imetysohjaaja ja vyöhyketerapeutti, joka on pitänyt yksityistä neuvolaa Tampereella.

Silja on antanut asiakkaille yksilöllistä kätilöpalvelua, kun kyseessä on ollut raskauden suunnittelu, odotusaika, synnytykseen valmistautuminen tai on toivottu apua pienen ihmisen hoitoon ja imetykseen. Siljan lähtökohtana on aina ollut kuunnella perheen ja äidin toiveita sekä toimintatapoja ja sitten lähteä yhdessä kartoittamaan ja tukemaan toivottuja muutoksia.

Muista foolihappo ja D-vitamiini jo raskauden suunnittelussa

Vakiokäytäntönä neuvolassa on ollut tutkituttaa kaikkien perustutkimusten lisäksi aina myös äitien D-vitamiinitasot, jotka monella ovatkin osoittautuneet mataliksi. Silja muistuttaakin D-vitamiinin tärkeydestä kaikille äideille, mutta lisäksi äärettömän tärkeitä jo raskauden suunnitteluvaiheessa ovat mm. foolihappo ja B-vitamiinit. Jokaisen raskautta suunnittelevan ja raskaana olevan kannattaa varmistaa, että d-vitamiini, foolihappo ja B-ryhmän vitamiinit ovat kunnossa, sillä vauvan elimistö ja hermosto vaatii näitä ravinteita terveeseen kehitykseen. Näin voi myös vähentää selkäranka-,kitalaki-, ja huulihalkion riskiä.

Kätilö suosittelee suihkemuotoisia D-vitamiinisuihkeita

Nordic Health raskausajan D-vitamiinisuihke on Siljan mieleen, sillä se sisältää nämä tärkeät ravinteet yhdessä ja samassa pullossa. Silja on huomannut, että suihke imeytyy hyvin sekä on kätevä ja vatsaystävällinen käyttää. Mango-persikan makuinen suihke suihkautetaan suuhun ja se imeytyy suoraan suun limakalvolta. Tämä on hyvä etu, sillä monilla tabletit ja kapselit eivät imeydy suolistohaasteiden vuoksi. Myös lisäaineettomuus miellyttää Siljaa, joka puhuukin paljon puhtaasta, hyvästä ruuasta.

“Koliikkivauvat”

Silja on hoitanut hyvällä menestyksellä koliikkivauvoja ja perheitä neuvolassaan. Hoidoissa käytetään vyöhyketerapiaa ja kokonaisvaltaista hoitoa. Silja ei mielellään puhuisi koliikista, koska se ohjaa keskustelua hieman liian kapeaksi. Kaikki vatsavaivat eivät ole koliikkia.

Vatsavaivoja kun on niin monenlaisia ja tällaisissa haastetilanteissa perusteellinen tilannekartoitus onkin kaiken A ja O. Pitää kartoittaa tarkasti, mikä voisi olla syynä tilanteeseen. Kysymyksiä on monia. Kartoitus alkaa raskausajasta ja synnytyksestä. Miten meni raskausaika ja minkälainen oli synnytys? Sitten mietitään nykytilannetta, onko käytössä korvikemaito vai imetys? Minkälaisia ovat vauvan kakka ja pissa? Voiko olla että vauva ei saa tarpeeksi ruokaa tai voiko hän saada liian paljon kerralla? Minkälaisessa kunnossa on vauvan suolisto? Minkälainen D-valmiste on käytössä?

D-vitamiinisuihketta vauvoille

D-vitamiini on tärkeä vauvan kehitykselle ja Silja suosittaa suuhun suihkautettavaa Dlux Vauva D-suihketta 2 kk:n ikään asti ja sen jälkeen Dlux JuniorD-suihketta. Silja on huomannut, että nämä suihkeet eivät aiheuta lapsukaisille vatsavaivoja ja niitä on on helppo annostella ja kätevä käyttää.

Imeytyminen on tehokasta, koska suihke imeytyy suun limakalvolta. Lisäaineettomuus myös miellyttää, sillä esim. alkoholin tai lisäaineiden käyttö vauvoilla ei tunnu hyvältä. Perinteiset D-öljyt ja säilöntäaineet monesti aiheuttavat vauvoille suolistoärsykeitä ja siksi Silja suosittaa mieluummin suihketta.

Raskausajan suonenvedot ja unettomuus

Äideillä on useasti magnesiumin puutetta. Silja on huomannut, että lähes jokainen kärsii raskauden loppuvaiheessa suonenvedosta ja unettomuudesta. Vaivoihin Silja suosittaa Nordic Healthin ulkoisesti käytettävää Vahva tai Herkän Ihon -magnesiumsuihkeita, Magnesium Body Butteria tai magnesiumkylpyä hyvänä luonnollisena magnesiumlähteenä. Nämä ovat vatsaystävällisiä ja toimivat nopeasti.

Esimerkiksi suonenveto laukeaa yleensä alle minuutissa, kun levittää kramppiin suihketta tai voidetta. Ennaltaehkäisy on kuitenkin helpointa ja suihketta tai voidetta kannattaakin käyttää joka päivä. Myös jännittyneet niskat ja selkä saavat samalla hyvän avun.

Magnesiumsuihke, -voide tai -kylpy rauhoittaa lapsia

Magnesium on tärkeä myös lapsille. Silja käyttää Nordic Health Magnesiumsuihketta kaksi suihkaisua kerrallaan vauvan pohkeisiin, vatsalle tai jaloille hieronnan yhteydessä. Uusi ihoa hellivä magnesium Body Butter sopii loistavasti myös jalkojen hierontaan ja magnesiumin lähteeksi. Täysin luonnollinen Nordic Health Magnesium kylpy on oivallinen rauhoittaja vauvoille tai lapsille; yksi rkl kylpyveteen tai jalkakylpyyn.

Äitien ja lasten ruokavalio

Silja suosittelee puhdasta luomua, perusruokaa ilman lisäaineita. Joissakin tapauksissa ruokavaliota tulee rajoittaa, mutta vain perusteellisen kartoituksen myötä. Liiat rajoitteet tekevät ruokavalion äkkiä myös liian suppeaksi.

Muutamia asioita Silja painottaa kaikille: vältä sokerin käyttöä. Käytä puhdasta proteiinia ilman lisäaineita. Käytä täysjyvää ja vältä tyhjiä hiilareita. Käytä reippaasti marjoja ja vihanneksia. Muuten ruokavalio räätälöidään tilanteen mukaan. Mikäli lapsella on vatsa- tai suolistovaivoja, suosittaa Silja ruoan lisäksi myös jauhemuotoista maitohappobakteerivalmistetta.

Silja on nyttemmin siirtynyt SPR maahanmuuttajatyöhön, mutta jatkaa synnytysvalmennuksia Tampereella ja Helsingissä. Näissä valmennuksissa voit oppia, kuinka synnytyksestä saadaan mahdollisimman luonnollinen, rauhallinen ja perhettä voimaannuttava tapahtuma. Lisätietoja valmennuksista www.vauvantai.info

Tilaa uutiskirje
×