Väsynyt olemaan väsynyt? Raudan puute, oireet ja hoito

img

Artikkeli on julkaistu alunperin Ruohonjuuri -lehdessä 3/18 sekä Ruohonjuuren verkkosivuilla

Uuvuttaako? Hengästytkö helposti? Tippuuko tukka? Tarkista, saatko tarpeeksi rautaa!

Rauta on ihmisille välttämätön hivenaine. Rautaa tarvitaan veren punasolujen muodostukseen ja hapen kuljettamiseen elimistössä. Rautaa esiintyy elimistössämme kuljetusrautana (n. 70–80 %) ja varastorautana (n. 20–30%). Koska ihmisen elimistö ei pysty tuottamaan rautaa, on kaikki tarvittava rauta saatava ravinnosta tai rautalisänä.

Elimistön rautapitoisuus määritetään yleisimmin veren hemoglobiinista, jonka määrä ilmoitetaan grammoina litrassa.

VIRALLISET HEMOGLOBIININ VIITEARVOT OVAT:

lapset: 6-16 vuotta 115–170 g/l.
aikuiset naiset: 120–155 g/l
miehet: 130–167 g/l

Jos hemoglobiinitaso (Hb) on liian alhainen, puhutaan anemiasta. Raudan puute saattaa kehittyä anemiaksi huomaamattomasti, koska elimistö tulee toimeen jonkin aikaa omien rautavarastojensa turvin sopeutuen tilanteeseen. Huomioitavaa on, että liian alhainen seerumin rauta aiheuttaa hapenpuutetta, mikä taas puolestaan voi nostaa Hb-arvoa. Esimerkiksi moni urheilija kärsii todellisuudessa rautavarastojen puutteesta, vaikka heillä on korkea Hb. Samoin runsaasti tupakoivat voivat kärsiä hapenpuutteesta jolloin Hb nousee. Siispä pelkästään Hemoglobiiniarvo ei välttämättä kerro paljonko rautaa kehossa on, sillä rautavarastot tyhjenevät ensin ja hemoglobiini laskee vasta sen jälkeen.

Rautavarastojen tilanteen kertoo ferritiiniarvo. Siksi onkin suositeltavaa tutkituttaa myös ferritiiniarvonsa, mikäli epäilee kärsivänsä raudanpuutoksesta.

Raudanpuute ja rautavarastojen tyhjeneminen ovat ainoa tähän mennessä löydetty syy siihen, miksi ferritiinin pitoisuus seerumissa voi laskea. Siksi ferritiinin määrittämisellä voi diagnosoida raudanpuutteen syntyä jo varhaisessa vaiheessa ja ennaltaehkäistä raudanpuuteanemian muodostumista. Mikäli anemia ei johdu raudanpuutteesta, ovat rautavarastot täynnä ja seerumin ferritiininkonsentraatio on viitealueella.

FERRITIININ VIRALLISET NORMAALIT VIITEARVOT:

Lapset 1 – 16 v: 5-120 µg/l
Naiset >16 v: 10-150 µg/l
Miehet >16 v: 28-370 µg/l

Monet ravitsemushoitoihin perehtyneet lääkärit ovat sitä mieltä, että viralliset ferritiinin alaviitearvot ovat liian matalat ja esiintyy arvioita, joissa ferritiiniarvojen tulisi olla vähintään 20 tai yli. Jotta immuunijärjestelmä toimii tehokkaasti, ferritiiniarvon tulisi olla vähintään 50.

Ferritiinituloksen tulkinnassa tulee ottaa huomioon myös muut tekijät, jotka vaikuttavat elimistön rautavarastoihin. Niitä ovat raudan määrän luonnollinen vuorokausittainen vaihtelu, kuukautiskierto, raskaus, suun kautta otettavat hormonaaliset yhdistelmäehkäisyvalmisteet ja rautavalmisteet.

Anemia voi myös johtua muistakin syistä kuin raudanpuutteesta, esimerkiksi B12-vitamiinin tai foolihapon puutteesta.

Näitä B-ryhmän vitamiineja tarvitaan punasolujen muodostumisessa. Foolihapon ja B12-vitamiinin puute on yleistä suolistosairauksissa esimerkiksi keliakiassa ja crohnin taudissa joissa esiintyy imeytymishäiriöitä.

Raudanpuuteanemia on yleisimpiä puutostiloja, ja arvioidaan, että siitä kärsii maailmanlaajuisesti noin kolmasosa maailman väestöstä.

Harmillista on, että rauta on huonosti imeytyvä ravintoaine. Parhaita raudan lähteitä ovat eläinkunnan tuotteista liha, kala, sisäelimet, äyriäiset ja veriruoat. Kasvikunnan tuotteissa on monia hyviä raudan lähteitä kuten kuivattu basilika, oregano, merilevät, leseet,kurpitsansiemenet, hampunsiemenet, soijaproteiini, kuivatut hedelmät, erityisesti rusinat ja luumut, linssit, siemenet ja nokkonen. Eläinperäinen hemirauta imeytyy ruuasta tehokkaammin suoliston kautta, kuin kasviperäinen non-hemirauta.

Jos tahtoo buustata ravinnon tai suoliston kautta imeytyvien rautalisien avulla rauta-arvojaan, ei samaan aikaan kannata nauttia kahvia, teetä ja maitotuotteita tai kalkkivalmisteita. Myös osa lääkkeistä (mm. mahasuojalääkkeet ja kilpirauhaslääkkeet) saattavat haitata raudan imeytymistä. Mikäli käytät lääkkeitä, kannattaa pitää riittävä annosteluväli, jonka voi tarkistaa apteekista.

Raudan imeytymistä tehostaa erityisesti C-vitamiinin sekä fermentoitujen kasvisten nauttiminen samaan aikaan rautalisän kanssa.

RAUDAN PUUTE JA SEN OIREET

Raudan puutteesta kärsivät herkimmin kasvissyöjät, yksipuolisesti syövät, runsaista kuukautisista kärsivät, raskaana olevat ja imettävät, laihduttajat, lapset, runsaasti kuntoilevat ja urheilevat, usein verta luovuttavat, keliakiaa tai Crohnin tautia sairastavat, erilaisista suolistovaivoista kärsivät ja vanhukset. Rauta-arvot voivat alentua myös reumasairauksista tai elimistön kroonisista tulehdustiloista kärsivillä ja vatsa- tai pohjukaissuolihaavasta tai haavaisesta paksunsuolen tulehduksesta kärsivillä. Myös pitkään jatkunut tai runsas särkylääkkeiden käyttö voi myös aiheuttaa verenvuotoa suolistossa ja olla syynä anemiaan.

Raudanpuutteen oireita ovat väsymys, huimaus, kalpeus, päänsärky, heikentynyt yleiskunto sekä hengästyminen, hermostuneisuus, keskittymiskyvyn puute, ihon kuivuminen, kynsien halkeileminen, huulten ahavoituminen, hiustenlähtö, levottomat jalat, palan tunne kurkussa ja kilpirauhasen vajaatoiminnan tyyppiset oireet.

Rauta on siis tuikitärkeä ravintoaine ihmiskeholle. Tutkitusti rauta edistää kognitiivista toimintaa (mm. oppiminen, muisti, keskittymiskyky), energia-aineenvaihduntaa, punaisten verisolujen ja hemoglobiinin muodostumista ja hapen kuljetusta kehossa. Rauta buustaa myös vastustuskykysi kukoistukseen immuunijärjestelmän toimintaa parantamalla. Tämän lisäksi rauta auttaa tutkitusti vähentämään väsymystä ja uupumusta

JOKO TUNNET RAUTASUIHKEEN?

Palkittu, vatsaystävällinen Nordic Health Rauta-suusuihke on tehokkaampi ja hauskempi tapa nauttia rautaa!

Helppokäyttöinen, hyvin imeytyvä ja hauska tapa annostella rautaa on suihkauttaa posken sisäpinnalle miellyttävän makuista Nordic Health -sarjan Rauta-suusuihketta. Rautasuihke imeytyy posken sisäpinnalta suoraan verenkiertoon, ohittaen suoliston.

Rautasuihketta voikin suihkia suuhunsa milloin vain, koska sen imeytyminen ei riipu muusta ruokavaliosta tai lisäravinteista. Rauta-suusuihke ei aiheuta ummetusta tai ripulia ja se on erittäin vatsaystävällinen.

Rautasuihke ei maistu metalliselle vaan se on erittäin miellyttävän uuniomenan makuinen. Se sopii myös lapsille ja raskauden aikana sekä vegaaneille. Erinomainen myös henkilöille, joilla on nielemisvaikeuksia. Rauta-suusuihkeessa on muodossa ferriammoniumsitraatti, makeutusaineena toimii stevia ja raakaruokosokeri.

Suositeltu annostus: 4 suihkaisua päivässä. Pullosta saat 192 suihkaisua ja se riittää 48 päivän ajan. Suosittelemme testaamaan!

Tilaa uutiskirje
×