Mikä avuksi stressiin?

img

Moikka! Monille teistä lukijoistani stressi on varmasti tuttu juttu. Se on usein hetkellinen olotila, mutta välillä se pitkittyy ja siitä tulee kroonista. Tiedän varmaksi myös sen, että moni nuori kärsii hyvin paljon stressistä opiskelujen vuoksi. Voin laskea tähän joukkoon mukaan myös itseni. Tällähetkellä itselleni suuri stressinaihe on pääsykokeet ja haku korkeakouluihin.

Omat stressivinkkini

Moni tuntee stressin aikana, ettei mikään muu auta stressiin kuin stressaavan asian poistaminen elämästä. Kuitenkin esimerkiksi ylioppilaskirjoitusten poisjättäminen ei tullut kuuloonkaan omalla kohdallani, vaikka ne stressiä aiheuttivatkin. Siksi haluan nyt listata omat vinkkini stressaaviin tilanteisiin!

 1. Urheilu. Erityisesti kamppailulajit ja jooga ovat hyviä vaihtoehtoja. Raskas liikunta saa unohtamaan paineet hetkeksi ja joogassa pyritään rentouttamaan kehoa. Rentoutuminen on tärkeää stressin kannalta.

 1. Ulkoilu. Monesti esimerkiksi opiskellessa tulee kyllä pidettyä taukoja, mutta sisällä vietetty aika on monilla ihmisillä hyvin suuri nykyään. Lisäksi urheillessakin ihmiset suosivat paljon sisätiloja. Kuitenkin kannattaa muistaa, että raitis ilma tekee ihmeitä.

 1. Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio. Kaikki tunteet ja tilanteet tuntuvat ainakin itsestäni pahemmilta, jos en ole syönyt tarpeeksi päivän aikana. Lisäksi todella sokeripitoinen ja hiilihydraattinen ruokavalio voivat myös vaikuttaa mielialoihin. Nautinnollinen ja rauhassa syöty aamupala on hyvä startti päivälle, joka sisältää stressaavan tilanteen.

 1. Magnesium. Monesti stressi saa ihmiset kärsimään univaikeuksista tai rentoutumisvaikeuksista. Unimagnesium-voide ja rentouttavat magnesium jalkakylvyt ovat auttaneet minua rentoutumaan ja nukkumaan paremmin. Lisäksi itselläni on tapana kärsiä lihasjumeista varsinkin niska-ja hartia-alueen seudulla. Magnesium auttaa myös niihin.

 1. Kavereiden ja perheen kanssa oleskelu.

 1. Ajatusten kirjoittaminen ylös. Välillä stressaantuessa tuntuu siltä, että ihan kaikki pienikin alkaa aiheuttamaan stressiä. Voi siis olla vaikeaa enää erottaa sitä, mistä stressi oikein johtuu. Kun asiat kirjoittaa ylös, saattaa myös huomata, että stressinaiheet eivät olekkaan niin suuria tai niitä ei ole niin paljoa, kuin miltä se hetkellisesti tuntui.

 1. B12 ja D-vitamiinisuihkeet. B12 auttaa säätelemään kehon luonnollista vuorokausirytmiä, joka saattaa mennä välillä sekaisin stressin vaikutuksesta. Lisäksi se auttaa muistia toimimaan ja virkistää. D-vitamiini taas ehkäisee esimerkiksi kipeäksi tulemista. Monilla vastustuskyky laskee stressin alkaessa tai sen lauetessa, joka altistaa taudeille.

 1. Asioiden pohtiminen terveessä mittasuhteessa. Märehtiminen ei kannata, mutta esimerkiksi itselläni stressiin on auttanut varasuunnitelman keksiminen välivuoden varalle, jos opiskelupaikka ei aukea.

 1. Musiikki ja muut ilmaisu-taideaineet. Maalaaminen, musiikin kuuntelu tai sen tekeminen auttavaa monesti ainakin itseäni. Myös kaverini ovat kertoneet positiivisia kokemuksiaan tanssin tai näyttelemisen vaikutuksesta. Uusien harrastusten kokeileminen tai aloittaminen voi olla todella hyväksi.

 1. Monivitamiinisuihke. Koska stressi kuluttaa erilaisia vitamiineja ja ravinteita paljon on hyvä käyttää hyvin imeytyvää ja hyvin koostettua vitamiinivalmistetta. Monesti vitamiinivalmisteet sisältävät lähes kaikkia mahdollisia vitamiineja ja hivenaineita, vaikka niiden kaikkien yhtäaikainen imeytyminen ei ole mahdollista. Vitamiineja, jotka eivät voi imeytyä samanaikaisesti kutsutaan vastapareiksi. Meidän monivitamiinivalmisteemme on koostettu siten, ettei se sisällä vastapareja. Elimistöllekkään ei tule silloin lisäkuormitusta, kun imeytymättömiä aineita ei tarvitse poistaa. Lisäksi kun tuote imeytyy hyvin, se antaa täyden hyödyn.

 1. Värikäs ympäristö tai värikkäät vaatteet. Itselleni tulee pirteämpi olo pirtsakan värisissä vaatteissa mustien sijasta. Kotiin kannattaa kiinnittää myös huomiota, sillä pirteät värit sisustuksessa saavat aikaan energisemmän olon. Itselläni energia saattaa vähentyä stressin vaikutuksesta.

 1. Rentouttavat äänitiedostot. Esimerkiksi youtubesta pystyy kuuntelemaan paljon äänikirjoja, relaxing sounds ja asmr-videoita. LIsäksi sieltä löytää paljon ohjattuja meditaatio ja rentoutumisharjoituksia, joista voi olla hyötyä.

 1. Suunniteltu ajankäyttö. Monesti stressiä aiheuttaa se, kun pitää hoitaa paljon asioita lyhyessä ajassa. Kuitenkin suunnitellulla ajankäytöllä voi pitää huolen siitä, etteivät kaikki tehtävät kasaannu. Suunnitelmat eivät saa olla liian vaativia, sillä niistä pitää pystyä pitämään kiinni. Monesti esimerkiksi opiskelijat saattavat tehdä kunnianhimossaan itselleen liian vaativan lukusuunnitelman, joka lisää stressin määrää.

 1. Omaa aikaa olisi tärkeää varata jokaiselle päivälle. Erityisesti opiskelijoilla tai yrittäjillä voi olla vaikeuksia varata omaa aikaa, kun tuntuu siltä, että tehtävää olisi paljon. Pitkällä tähtäimellä on kuitenkin tärkeää, että varaa aikaa kaiken kivaan tekemiseen tarpeeksi. Jos unohtaa levon, voi tuloksena olla burn out. Siitä palautuminen vie takuulla enemmän aikaa kuin se, että olisi joka päivä pitänyt riittävästi taukoja.

- Tiia-Maria

---

#nordichealthsprays #health #wellbeing #generationhealth

Tilaa uutiskirje
×