Liikunta - oman lajin löytämisen tärkeys

img

Hei kaikki lukijat!

Nyt on ensimmäisen varsinaisen blogitekstin aika! Postauksessani kirjoitan tälläkertaa liikunnasta, sekä oman lajin löytämisestä. Kokeilin lapsena lähes kaikkea mahdollista, koska kyllästyin liikuntatapoihin erittäin helposti. Nyt kuitenkin tilanne on toinen!

Edellisessä blogipostauksessani mainitsin siitä, että harrastan karatea. Lisäksi käyn salilla sekä erilaisissa tanssillisilla ryhmäliikuntatunneilla. Karate on ollut osa elämääni nyt useamman vuoden ajan, ja tulevalla Australian matkalla se ei myöskään jää pois. Saan upean tilaisuuden käydä testaamassa Shotokan-tyylisuunnan karatea paikallisella salilla! Erilaisten lajien testaaminen ja vinkit kavereilta auttoivat minua löytämään tämän lajin. Myös karatesalilla vallitseva ryhmähenki kannustaa minua jatkamaan lajia.

Liikunnan merkitys ja innostuksen lisääminen

Kun yleisesti ottaen puhutaan liikunnasta ja motivaation saavuttamisesta, on lajilla suuri merkitys. Tiedän, että jokainen ei välttämättä koe suunnatonta innostusta ja nautintoa juuri liikunnan tai treenauksen keskellä. Esimerkiksi salille lähteminen kuudelta aamulla tai työpäivän jälkeen voi olla hyvinkin raskasta. Monille treenin jälkeen saavutettu hyvä olo tai näkyvät tulokset saattavat olla myös ainoita motivaattoreita. Liikuntainnostus voi kuitenkin lopahtaa nopeasti esimerkiksi väärän lajivalinnan vuoksi. Kuitenkin, liikunnan lisäämät myönteiset terveysvaikutukset ovat tärkeitä ja siksi liikunnan harrastamisesta olisi hyvä saada luontainen osa elämää.

Helposti itselläni on herännyt kysymys siitä, että miten liikunnasta voisi saada vieläkin innostavampaa? Oma vastaukseni tähän on sellaisen lajin löytäminen, joka tuntuu itselle luontaiselta. Liikunnasta on mahdollista saada paljon enemmän irti, jos jokin lajissa on kiinnostavaa. Joillekkin lajista kiinnostavan tekee musiikki, haastavuus tai hyvä ilmapiiri. Mahdollisella valmentajalla, personal trainerilla tai liikunnanohjaajalla on myös tärkeä rooli. Esimerkiksi karatessa huomaan monesti itse unohtavani sen, että kyseessä on raskas liikuntatuokio. Lajeja löytyy monia ja uskon vahvasti siihen, että jokainen voi löytää sellaisen liikuntatavan, sekä liikuntaympäristön, josta nauttii!

Kokeile rohkeasti!

Kun itse mietin historiaani siitä, miten löysin itselleni sopivan lajin, oli ensimmäisenä mielessä erilaisten vaihtoehtojen testaaminen. Nykyään monet seurat sekä salit järjestävät ilmaisia tutustumiskäyntejä. Tästä tarjouksesta kannattaa ottaa kaikki hyöty irti. Vaikkei oma laji löytyisikään heti, voi testailujen jälkeen ehkä huomata, että jotkut tietyt asiat kyseisessä lajissa herättivät kiinnostusta, tai päinvastoin negatiivisia fiiliksiä. Kun ymmärtää paremmin mistä pitää ja mistä ei, on helpompi tutkailla erilaisia vaihtoehtoja. Vinkkinä on myös se, että kannattaa testata myös jotain todella erikoista! Voi yllättyä nimittäin positiivisesti! Kun oli selvää, että haluan aloittaa kamppailulajin, menin kokeilemaan erilaisia vaihtoehtoja. Muistan itse esimerkiksi menneeni tutustumaan kaverini kanssa apina-Kung Fuun. Itse päädyin lopulta karateen, mutta kaverini jatkaa Kung Fua innokkaasti.

Lopuksi vielä haluan muistuttaa siitä, että liikuntaympäristöllä on myös paljon merkitystä. Jotkut nauttivat siitä, kun saa edetä rauhassa omaa tahtiaan ja harrastaa yksilöliikuntaa. Toisaalta joillekkin ryhmässä liikkuminen ja kannustava ilmapiiri saavat ihmisen yrittämään parhaansa. Itse kuulun tähän jälkimmäiseen joukkoon. Liikkumisympäristössä kannattaa myös pohtia muita tekijöitä. Olen itse ainakin musiikin ystävä, joten tanssillinen liikunta ja hyvä musiikki tekevät treenistä hauskaa!

Tsemppiä treenaukseen!

Toivottavasti innostutte tekstini jälkeen kokeilemaan uusia liikuntalajeja! Vaihtelu virkistää, mutta olen iloinen myös siitä, jos olet jo löytänyt itsellesi sopivan liikuntamuodon! Tulevaisuudessa aion jakaa myös treenivinkkejä, ja silloin otan käsittelyyn myös esimerkiksi recovery magnesiumsuihkeen sekä B12-vitamiinin. Seuraavassa postauksessa on luvassa tunnelmia Australiaan lähtemisestä. Ihanaa, että saan jakaa teidän kanssanne matkaltani kokemuksia erilaisista tilanteista!

Tiia-Maria

---

#nordichealthsprays #health #wellbeing #generationhealth

Tilaa uutiskirje
×