Hiusten hyvinvointi

img

(toteutettu yhteistyössä Helsingin Hiusakatemian kanssa)

Innostuin hetki sitten miettimään hiusten hyvinvointia sisäisen ravitsemuksen kautta, sillä nykyään kaupat ja mainokset pursuavat lähinnä infoa erilaisista shampoista ja ulkoisista hiustenhoitotuotteista. Olen usein törmännyt siihen, että minulle on sanottu ulkoisten hiustenhoitotuotteiden korjaavan kaikki ongelmat kuntoon. Kuitenkaan asia ei ole aivan niin yksinkertainen; on tärkeää valita hyvät ulkoiset tuotteet hiustenhoitoon, mutta myös hyvä ruokavalio sekä ravinteiden ja vitamiinien riittävä saanti on tärkeää. Halusin syventyä asiaan tarkemmin ja vierailin Helsingin Hiusakatemiassa hiustutkija Annikki Hagros-Kosken luona.

Annikki Hagros-Koski on arvostettu hiustutkija ja luonnontieteiden kandidaatti. Pohjakoulutus on antanut hänelle valmiuksia tutkimustyöhön, mutta lopullisen innostuksen hiusten tutkimiseen hänelle antoivat omat ongelmat hiusten kanssa. Nuorempana hän kärsi hiustenlähdöstä, jonka vuoksi kävi useampaan kertaan lääkärinkin luona. Lääkäreistä ei kuitenkaan ollut apua, joten hän alkoi selvittää asiaa itse. Hän on tehnyt tutkimustyötä mikroskoopilla 34 vuotta. Sitä ennen hän kiersi maailmaa ja kävi paljon hiusalan tuotevalmistajien laboratorioissa. Näistä voidaan mainita esimerkiksi Loreal, Goldwell ja Redken. Hiusten rakenteesta ja elämänkaaresta hän sai paljon apua mm. Redkenin laboratorion johtajalta. Nyt hän on ollut alalla jo 48-vuotta, eikä innostus hiusten tutkimiseen ole hiipumassa. Koska ongelmien kartoittamiseen on tarvittu välillä myös verikokeita, on Hagros-Koski saanut mukaan tutkimuksiin myös lääkäreitä, professoreita ja lisäksi myös ravintoammattilaisia. Uusimpana yhteistyökumppanina hänellä on Amplia-Klinikka.

Aluksi syvennyimme hieman hiusten tutkimiseen mikroskoopilla. Minulla on ollut välillä ongelmia kuivuuden, takkuisuuden ja hiustenlähdön kanssa, joten Annikki tutki mikroskoopilla minun hiuksiani. Olin vähän aikaa sitten käynyt myös hiuspohjatutkimuksessa, jossa minulle tarjottiin nimenomaan erilaisia hiustenhoitotuotteita ratkaisuksi. Kuitenkin Hiusakatemian tutkimuksissa paneudutaan hyvin syvälle ongelmaan käyttäen hiusjuuritutkimusmenetelmää. Esimerkiksi stressin vaikutus, riittämätön nesteiden-, rasvojen- tai magnesiumin puute näkyy hiusjuuressa selkeästi. Minulta löydettiin myös tulehdusta, joka johtui liiallisesta pesutiheydestä. Tulehdukseen Hagros-Koski suositteli mm. Nordic Health kurkumasuihketta ja hellävaraista shampoota.

Kun katselimme tuloksia, halusin kysellä lisää erilaisten ravintoaineiden sekä vitamiinien merkityksestä hiusten hyvinvoinnille. Magnesiumin puute oli ensimmäinen asia, joka näkyy hiusten hyvinvoinnissa. Monesti puute aiheuttaa kramppeja, jotka näkyvät selkeästi myös hiuksissa. Krampit vaurioittavat hiusjuuren vartta, josta voi seurata hiusten katkeamista. Tähän Hagros-Koski on usein kehottanut esimerkiksi Nordic Health herkän ihon Magnesiumsuihkeen suihkuttamista päänahkaan.

Magnesiumista siirryimme keskustelemaan enemmän vitamiineista. B-vitamiinit ovat hänen mukaansa tärkeitä hiuksille, mutta niiden saannissa on usein puutteita stressin vuoksi. Hiusten haurastuminen sen sijaan saattaa olla ongelma, jos D-vitamiinia ja magnesiumia ei saa riittävästi. Esimerkiksi vähäinen auringonvalo aiheuttaa usein sen, että suomalaisten D-vitamiinitasot ovat alhaiset. Suuri osa ei saa D-vitamiinia tarpeeksi myöskään ruokavaliosta.

Raudanpuutos aiheuttaa usein myös hiustenlähtöä. Hänellä on itse kokemuksia myös tilanteista, joissa hemoglobiini on ollut hyvä, mutta varastorauta eli ferritiini ei ole ollut riittävän korkealla. Siksi hän kertoo, että on tärkeää ottaa selvää molemmista tasoista. Nordic Health rauta suusuihke on nostanut tasoja hyvin.

Keskustelimme lisäksi myös ruokavalion merkityksestä. Riittämätön nesteiden tai rasvojen saanti näkyy hiusten rakenteessa myös mikroskoopilla. Kirkastettu voi, cameliaöljy ja kookosrasva ovat hyviä vaihtoehtoja rasvoiksi. Kananmunaa olisi lähes kaikkien hyvä lisätä ruokavalioonsa enemmän. Hän on kirjoittanut kirjoja hiusten hyvinvoinnista, joista selviää enemmän tietoa myös ruokavalioon liittyen.

Hiusakatemiasta löytyy kattava valikoima Nordic Health tuotteita. Hagros-Koski ja hänen miehensä sekä muut hiusakatemian työntekijät testaavat kaikki myynnissä olevat tuotteet. Hän kertoi haluavansa seistä myymiensä tuotteiden takana ja siksi esimerkiksi tuotteiden turvallisuus on tärkeä tekijä. Lisäksi asiakkailta saatu palaute ja tulosten näkeminen omin silmin on tuonut lisätietoa tuotteiden tehokkuudesta. Hän kertoo, että mikroskoopista näkee selkeästi esimerkiksi ravinnemuutokset. Hän käyttää aktiivisesti vitamiinisuihkeitamme ja magnesium univoide on yksi hänen lempituotteistaan. Asiakkaatkin tykkäävät tuotteista esimerkiksi sen vuoksi, että ne ovat helppokäyttöisiä sekä tehokkaita ja ne takaavat hyvän imeytymisen myös suolisto-ongelmista kärsiville.

Kokonaisuudessaan HiusAkatemiassa käynti antoi ymmärtämään sen, kuinka iso merkitys ruokavaliolla, ravintoaineilla ja oikeanlaisella hiusten hoidolla on hiusten hyvinvoinnille. Hyvät tulokset ovat monen tekijän summa ja niiden saavuttamiseksi vaaditaan aikaa. Annikki Hagros-Koski kirjoittaa hiustenhoidosta lisää myös blogissaan. Voit käydä lukemassa sitä tästä osoitteesta; http://www.hiusakatemia.fi/fi/

Toivottavasti tämä postaus innostaa myös muita ottamaan lisää selvää hiustenhoidosta ja auttaa hiusongelmien poistamisessa!

Tiia-Maria

Tilaa uutiskirje
×